نشر بحث علمي

تحديث   10/11/2015 11:25 صباحا

قام  اساتذة من  قسم  الهندسة  المدنية ( أ.د عامر محمد ابراهيم   ,     أ.م.د  سعد خلف محيسن   ,   م.م  قصي وهاب احمد) بنشر  بحث  علمي  بعنوان  "

دراسة عدة متغيرات للعتبات المركبة كونكريت- حديد مع اجهاد مسبق خارجي" .

في المجلة العالمية "International Journal of Scientific and Engineering" في  دولة  الهند.

حيث كان الغرض الرئيسي من هذا البحث هو لبحث تاثير عدة عوامل مهمة على تصرف العتبات المركبة كونكريت حديد مع اهاد مسبق خارجي. برنامج الحاسبة الانسزز (نسخة 12) استخدم لتحليل نموذج ثلاثي الابعاد . طريقة التحليل اللاخطي للمواد والشكل الهندسي اعتمد على طريقة التحميل التكراري المتزايد . هذه العوامل تتضمن تاثير مقاومة الانضغاط للخرسانة , النسبة بين الاجهاد المسبق الفعال والاجهاد الاقصى, تاثير ارتفاع مركز الاسلاك المبقة الاجهاد , تاثير تقينة الاجهاد الخارجي , نوع التحميل , مقطع الاسلاك , درجة الترابط , نسبة السمك الى عرض البلاطة الكونكريتية , استخدام مقطع حديد غير متناظر, تاثير عدد المقوياتتاثير الترابط الكلي والجزئي.

Parametric Study of Composite Steel-Concrete

Beams with External Prestressing

The main purpose of the present paper is to investigate the effect of several important parameters on the behavior of external prestressed composite steel-concrete beams. ANSYS computer program (version 12.0) has been used to analyze the three dimensional model. The nonlinear material and geometrical analysis based on Incremental-Iterative load method, is adopted. These parameters include effect of compressive strength of concrete, effective prestressing stress to ultimate stress ratio, effective height to center of prestressing cables ,effect of external prestressing technique , type of loading, tendon profile, degree of interaction , ratio of thickness to width of concrete slab , using unsymmetrical I-steel beams ,effect of number of stiffeners and effect Full and Partial Interaction.

لتحميل البحث  من  الرابط

comments تعليقات