نشر بحث علمي

تحديث   08/11/2015 9:40 مساءا

قام الاساتذة ( م.د وسام داود سلمان  م.د مرتضى امير اسماعيل   م.م قصي وهاب احمد)  من قسم الهندسة المدنية  بنشر بحث علمي بعنوان
" تقوية السقوف الخرسانية المسلحة ذات البعد الواحد الحاوية باستخدام الياف الكاربون المقواة بالبوليمر في حالة الانثناء"

حيث يتلخص البحث بدراسة استخدام الياف الكاربون المقواة بالبوليمر . نوع شرائح التقوية والتعزيز . السقوف الخرسانية المسلحة ذات البعد الواحد المعرضة لحمل مسبق ومتشققة .ابعاد السقوف كانت ( 1400 × 450 ×90) ملم. سبع سقوف تم فحصها في المختبر. المتغيرات التي اخذت في هذه الدراسة هي طول وطريقة وضع الياف الكاربون قبل تطبيق التقوية السقوف تم تحميلها الى 60% من الحمل الاقصى . تم تحميل السقوف باستخدام اربع نقاط تحميل للوصول الى الفشل وتم دراسة سلوك الانثناء للسقوف المقواة عن طريق دراسة الحمل الاقصى والهطول وانفعال الخرسانة وحمل التشقق وعرض التشققات . وتبين ان هذه التقنية من التقوية هي مفيدة جدا وبالامكان استخدامها للتقوية ولاعادة تهئية السقوف الخرسانية المعرضة لحمل مسبق ومعرضة للتشققات
STRENGTHENING OF REINFORCED CONCRETE ONE-WAY SLABS USING CFRP IN FLEXURAL
ملخص البحث بالانكليزية
The present study examines the potential of using carbon fiber reinforced polymer (CFRP) strip technique in repairing or strengthening of preloaded, cracked, reinforced concrete one-way solid slabs. The reinforced concrete (RC) slabs specimens were casted with dimensions of 1400×450×90 mm. Totally, seven specimens are tested, including one reference specimen without strengthening and six specimens strengthening with CFRP strips. CFRP strips are placed along the slabs with different lengths and configurations. Before strengthening, The slabs were preloaded to level of 60% from the ultimate load capacity of the slabs. Length and configuration of CFRP strip are the main parameters that are investigated in this experimental research. The strengthening slabs are divided into two groups according to configuration of CFRP strip, each group consist of three slabs, in both groups, effect of length of CFRP strip using three lengths (600mm, 800mm and 1000mm) was studied, but in the first group one segment of CFRP strip with (100mm) width was used , while in the second two segments of CFRP strip with (50mm) width were used. The slabs were loaded under two point static load up to failure and the structural response of each slab specimen was investigated in terms of the onset of cracking, deflection, ultimate load and failure mode. The efficiency of using CFRP strips technique to repair or strengthening and their effects on the structural behavior of cracked concrete slab had been analyzed. It was observed that the strengthening technique used in this study is affect the load carrying capacity, deflection, stiffness, concrete compressive strain, cracking load and crack width of the slab. This repair or strengthening technique was found to be able to restore and enhance the structural capacity of cracked concrete slabs.

ويمكن  تنزيل البحث من الرابط

comments تعليقات